5 tips voor een mooie en goedwerkende fotografie website

By Mandy Lomé on 26 mei 2021
Mijn 5 beste tips voor een mooie en goedwerkende fotografie website

Als er iets lastig is, is het een mooie website maken die ook nog goed werkt. Met goed werken bedoel ik: doet de website waar hij voor gemaakt is? Wat is de functie van de website? Zo kan het dat je alleen een plek wil om je werk te kunnen laten zien. Maar het kan ook dat de website meer functies heeft dan alleen als presentatie voor je werk dienen. Je wilt bijvoorbeeld ook dat de website de juiste klanten aantrekt, zorgt voor meer boekingen, bij jou past als fotograaf en representatief is voor jouw stijl van fotografie.

In deze blog deel ik het juiste "recept" voor een goede website.

Bepaal wat de functie van jouw website is

In de inleiding benoemde ik dit al even kort. Wat is de functie van jouw website? Welke acties wil je dat mensen ondernemen? En wat is daar voor nodig?
Op een webshop wil je verkopen genereren, op een portfolio website wil je je werk presenteren, op een blog wil je informatie delen en op een leerplatform wil je misschien wel een cursus geven . Het ene sluit het andere niet uit, maar weet waarom je wat doet.

Mijn website heeft bijvoorbeeld meerdere functies, de website is bedoelt om mijn werk te laten zien en om boekingen te genereren. Daarnaast blog ik om informatie te delen en om mijn vindbaarheid te vergroten.

Kun je hier hulp bij gebruiken? Ik help ondernemers ook bij het maken van een passende en tijdloze branding.

Laat een branding maken

Wat ik zo vaak zie is dat mensen zelf blijven knutselen. Geïnspireerd door andere prachtige websites beginnen ze aan een "verse" website. Die deze keer... wel helemaal goed gaat worden! Vaak eindigt dit in een onsamenhangende website, verschillende fonts, verschillende kleuren, een logo wat niet past bij de fotografiestijl of bij de fotograaf. Je kunt er de vinger niet op leggen, maar het ziet er niet samenhangend uit.
Op deze manier blijf je investeren in geld, tijd en heb je continue het gevoel dat het niet klopt. Dat is zo zonde want dat remt je af om vol trots achter je diensten en bedrijf te gaan staan.

Juist als fotograaf, waarbij visuele elementen zo belangrijk zijn kan ik niet genoeg benadrukken dat investeren in een branding het meer dan waard is.

Laat je teksten gaan over jouw klanten en hoe je ze kunt helpen

Het is fijn om te praten over jou rol als fotograaf, wat je zo leuk vindt aan fotograferen en hoe de passie voor mooie beelden is ontstaan. Maar dit zou maar een heel klein deel van je website mogen zijn. Praat over jezelf en terwijl je dat doet, draai de teksten zo dat je direct laat weten hoe dat jouw klant helpt.

Ik wil niet zeggen dat er niemand op zit te wachten, maar over het over het algemeen is een websitebezoek "praktisch" voor de bezoeker. Wat kun je betekenen voor mij? Ben jij wie ik zoek? Is de prijs/kwaliteit/dienst verhouding goed? Een klant is opzoek naar antwoorden op zijn of haar vragen. Wanneer iemand veel moeite moet doen om de antwoorden te vinden tussen alle "passie verhalen" is de kans groot dat ze nog even verder zoeken. Richt je teksten op het geven van antwoorden, het wegnemen van mogelijke twijfels en het laten ontstaan van een wens om met jou samen te werken.

Presenteer je werk op een creatieve manier

Ha! Het leukste gedeelte voor ons als fotografen. We mogen de website gaan inrichten met foto's. Heer-lijk om te doen als je het mij vraagt.

Zorg dat het portfolio overzichtelijk is, maar tegelijkertijd wel inspireert. Geef een creatieve invulling aan het laten zien van je werk! In je enthousiasme wil je misschien "oversharen". Wees je daarom bewust van de volgende valkuilen:

  1. Zoveel mogelijk willen laten zien
  2. Werk laten zien waar je niet meer van wil
  1. Kies je beste foto's. Ik bedoel echt je aller beste foto's. Zet er geen foto's tussen die slechts voor opvulling zorgen. Liever weinig top plaatjes dan veel "mwah's"
  2. Bij een gebrek aan genoeg top foto's ben je misschien geneigd nog eens in je harde schijven te duiken om beeld te zoeken die de website een beetje opleuken. Vaak werk waar je niet meer van wil maken, maar die wel het gebrek aan goede foto's oplost. Versta de verleiding: What you show is what you sell.

Less is more gaat hier echt op. Elke foto zou een aanvulling moeten zijn die nog beter laat zien wat je kan, wat je stijl is en wat je ook voor de kijker wil creëren.

Tip: Zorg dat je je foto's van te voren verkleind en comprimeert met JPEGmini of een vergelijkbare software. Zo nemen ze weinig plek in beslag, werkt je website daardoor sneller en dat vind Google leuk!

Lees in de blog: "6x essentiële software voor de fotograaf" meer over JPEGmini.

Zorg dat de technische kant van de website in orde is

Bijna alle onderwerpen gingen over de voorkant van de website, de uitstraling en de communicatie naar buiten toe. Maar wat vaak wordt vergeten is de achterkant. De technische kant van de website dus. Je kunt je afvragen of de website veilig is (goed beveiligd tegen hackers) en ja dit gebeurd, ik krijg soms een aantal meldingen per dag van bots die meerdere malen een foutieve inlogpoging hebben gedaan. Maar ook of er back-ups worden gemaakt wanneer het mis gaat en niet jouw hele website ineens verdwenen is.

Waar je ook rekening mee moet houden is het op tijd doen van up-dates, dan blijft je website goed werken! Zoek iemand die je hierbij mee kan helpen of dit helemaal voor je uit handen wil nemen. Zelf vind ik het echt niet leuk (noem het gerust een enorme frustratie) om me hier mee bezig te houden, daarom helpt Mieke van MiekDesigns mij hier super goed bij. Zo kan ik me bezig houden met alle dingen die ik graag doe, waar ik goed in ben en hoef ik nooit meer verzeilt te raken in de krochten van WordPress. Hoe fijn is dat!

Veel succes!
Article written by Mandy Lomé

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde Posts

Copyright © 2021 Mandy Lomé
menuarrow-downcross-circle