6x essentiële software voor de fotograaf!

By Mandy Lomé on 4 november 2020
Er zijn een aantal programma’s die ik al jaren trouw gebruik als fotograaf. Ik heb ze voor je op een rijtje gezet.

Er zijn een aantal programma’s die ik al jaren trouw gebruik als fotograaf. Ik heb ze voor je op een rijtje gezet:

Lightroom & Photoshop

Wie kent ze niet? De programma’s van Adobe. De software die het aller meeste wordt gebruikt om je foto’s jouw “sausje” te geven. Al zolang ik Lightroom bestaat gebruik ik het. Eerst deed ik 70% van de bewerking in Lightroom en 30% in Photoshop. Maar inmiddels is dit verschoven naar 90% Lightroom en 10% Photoshop. Hoe beter ik het programma leer kennen, hoe meer ik er gebruik van maak. Eerst bewerkte ik bijvoorbeeld alleen de kleuren in Lightroom en deed ik aanpassingen aan de huid, dodge & burn en lenscorrecties in photoshop. Maar inmiddels heb ik ontdekt dat zelfs deze zaken heel snel kunnen in Lightroom.

Wanneer ik langer de tijd wil spenderen aan een foto, omdat de kleuren bijvoorbeeld nog niet helemaal naar mijn zin zijn, ik wil werken met lagen of wanneer ik lastige delen van de foto wil wegwerken dan importeer ik de foto liever nog even in Photoshop.

Hoe dan ook, beide zijn onmisbaar voor het bewerken van je foto’s. Adobe heeft een fotografielidmaatschap (20 GB) € 12,09 per maand. Geen geld als je het mij vraagt, dit haal je er dubbel en dwars weer uit.

TIP: Schiet altijd in RAW, voor je nabewerking is dit een must.

Pic-time

Met Pic-time is het mogelijk om voor je klanten een online gallery aan te maken. Op een mooie en gebruiksvriendelijke manier worden de foto’s weergeven en kunnen jouw klanten de bestanden downloaden. Het is niet alleen handig en mooi, maar ook het verkopen van je beelden gaat zoveel makkelijker.

Pic-time maakt namelijk een complete webshop met producten aan met daarop de foto’s van jouw klant. Direct kunnen ze zien hoe bijvoorbeeld een album wordt, een kalender of andere fotoproducten. Wanneer je klanten de gallery bekijken houdt Pic-time ook bij naar welke foto’s het langst gekeken wordt en waarop het meeste wordt geklikt. Deze slimme software gebruikt dié foto’s op de producten die het meest favoriet zijn.

Daarnaast is het mogelijk voor ze om direct extra digitale bestanden aan hun winkelwagentje toe te voegen en te betalen. Wat bespaard dit een geheen-en-weer met doorgeven van fotonummers en prijzen!

Pic time proberen? Gebruik de code 95MK83. We krijgen dan allebei een gratis maand!

Wetransfer

Het komt wel eens voor dat ik losse bestanden of video’s toestuur naar klanten. Dan is Wetransfer absoluut mijn favoriet. Je upload de bestanden, voert het e-mail adres van de klant en van jezelf in en versturen maar. Heerlijk simpel!

Het voordeel: je foto’s worden nergens opgeslagen in een cloud bijvoorbeeld. Het nadeel: Wanneer de foto’s niet op tijd worden gedownload moet je opnieuw een link sturen.

Google-drive

Google drive Google-drive is handig om gedeelde mappen te maken. Je kunt dus voor iedere klant een map maken om projecten te delen. Google-drive kan handig zijn wanneer je lang lopende projecten hebt waarbij je een online centraal punt wil hebben waarin beelden en bestanden gedeeld en bewaard kunnen worden.

Ik heb ook een openbare beeldbankmap aangemaakt in Google-drive, hier upload ik foto's op hoge resolutie die jij eventueel weer kunt gebruiken voor je blog of social media! Bekijk hier beeldbankmap.

JPEGmini

JPEGmini gebruik ik nog niet, omdat ik pas sinds kort te weten ben gekomen over de software. Ik kan je vertellen… ik ben nu al enthousiast en daarom voeg ik hem gewoon toe aan het rijtje! Je kunt een grote hoeveelheid bestanden verkleinen en comprimeren zonder dat je maar iets ziet aan de kwaliteit van de foto’s. Handig wanneer je foto’s wil doorsturen(scheelt je weer ruimte op Pic-time als je deze gebruikt) of wil uploaden op je website. Wanneer je bijvoorbeeld alleen foto’s verkleint en niet comprimeert is de kans groot dat je website trager werkt en daardoor minder hoog in Google komt te staan.

Wanneer ik heb gewerkt met JPEGmini maak ik zeker een update!

Conclusie

Dit zijn de 6 toppers! Ik hoop dat je er een aantal goede tips uit hebt kunnen halen. Zelf hou ik het graag simpel en maak ik alleen gebruik van de essentiële programma’s. Om het overzichtelijk te houden, maar natuurlijk ook omdat ik mijn kosten zo laag mogelijk wil houden en niet geabonneerd wil zijn op soft-ware waar ik uiteindelijk nooit gebruik van maak.

Ik ben benieuwd of er een programma is waar jij graag gebruik van maakt, maar hier niet tussen staat. Let me know!

*In deze blogpost zitten affiliatie links verwerkt, dat betekend dat wanneer je via mijn linkje een aankoop doet, ik daar een kleine commissie voor krijg. Ik vind het erg leuk wanneer mensen via mijn link een aankoop doen! (als je het toch al van plan was)

Article written by Mandy Lomé

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde Posts

Copyright © 2021 Mandy Lomé
menuarrow-downcross-circle